Villa Meijendel

Villa Meijendel takes its name from the nature reserve in which it is located, where a forest meets a valley of dunes. The house is constructed from concrete and set into the side of a sandy slope. The building's design aims to create a dialogue with its surroundings, both through the way the form and materials engage with the landscape, and through the use of glass to provide views out from and into the house.

The boxy geometric structure is entirely clad in charred timber, creating a textured black surface that appears different depending on how sunlight falls on it. The exterior finish, inspired by the ancient Japanese shou sugi ban technique, also helps to preserve the wood.

Sometimes the house is almost invisible against the dark edge of the forest, sometimes it sparkles in the sunlight because of the glittering charred wood, as such forming a background for the play of shadows of tree trunks and branches. The villa hides and reveals itself in the landscape.

The property has its entrance on a middle level accommodating an office and two bedrooms. Stairs ascend to an open-plan kitchen and living space, and drop down to a master bedroom and gym room.

The living room features a full-height corner window that looks out through the trees towards the dune valley. A lower window facing to the rear and a large glazed surface lining the adjacent double-height circulation area face out onto the forest. At the far end of the first floor, sliding glass doors lead out from the kitchen onto a terrace.

The material palette –concrete, steel and anodised aluminium– was chosen to complement the tones and textures of the surrounding environment. Each material is applied in a raw, untreated form. Internally, the walls are finished with smooth concrete, while the rough-sawn Douglas fir beams supporting the ceilings feature a distinctive grain.

Photography is by Christian van der Kooy.

Architects Ronald Knappers
Employees Hans Schepman, Tijmen Versluis, Mark Verdoold
Client(s)

Home and Living Mall Ekkersrijt

The existing Home and Living Mall Ekkersrijt has been fully renovated and extended, creating a whole new Look & Feel. The new front facia has a unique ’randomly’ laser cut metal top layer (grey on red metal-background). Sunk back in the front Mall facia are the up- and downward going ramps to and from the parkingdeck, accompanied by strong presence of anchor tenant’s logo’s. The car movements on these ramps and the parkingdeck (500 places) allow for a natural flow and add extra dynamics.

Within the former square a second building has been created that forms the heart of the Mall. By it’s extraordinary design it acts as an icon towards the adjacent motorway, creating a shopping experience on both sides on ground level. Despite it’s huge size (46.000 m² GLA) the Mall offers a compact, ‘cozy’ and pleasant shopping experience. All shop fronts have the same modern look where the external retailer’s signage blend in naturally: They are explicit and proportional. This Mall acts as a benchmark for Home and living Malls in the Netherlands, proving that ‘shoeboxes’ alone are no longer sufficient.

Architects Gerrit-Jan van Rijswijk, Fons Verheijen
Employees Tijmen Versluis
Client(s)

Community school Duurstedelaan, Utrecht

At the Duurstedelaan in Utrecht lies one of the most sustainable schools of the Netherlands. The school is centrally located in a reviving neighbourhood, in the south of Utrecht and accommodates three primary schools, a nursery and a broad programme of functions related to the school and local community. Future users participated from the start in the design-process. Different users gain with collaboration, but also want to be recognized and have their own specific needs. All functions are organised round a collective court space. The gym is constructed above this space and thus forms the roof of the court. The building is set up in red brickwork that is continued in the playground boundaries. The identity of the different schools is reflected in their own colour and pattern in het façade panelling and silhouette of the building-mass. The whole setup matches with the urban scale of the neighbourhood and blends in naturally.

Architects Gerrit-Jan van Rijswijk
Employees Thomas Gillet
Client(s)

Underground parkinggarage, Leiden

The team with VVKH Architects, Dura Vermeer and Besix has been selected for the design and build of a five-story underground parkinggarage in the historical center of Leiden.

Architects Ronald Knappers
Employees Thomas Gillet
Client(s)

Anatomy building, Leiden

On the Boerhaave Campus, part of the Bio Science park in Leiden, the historical anatomy-building has been transformed into housing for Phd-students and researchers of the Leiden University. The new apartments are characterized by their high ceilings and old constructions. A small mezzanine is created to function as a bedroom. Right beside the existing building a new appartmentbuilding is erected, designed by Van Gameren of Mecanoo Architects. The total complex contains 166 apartments and is the first step in the complete transformation of the Boerhaave Campus.

Architects Fons Verheijen
Employees Krijn Tabbers
Client(s)

Housing 'Waterrijk Woerden'

The plan ‘de Biezenhof’ is part of the new residential area ‘Waterrijk Woerden’ and is situated along a natural watery region. The urban scheme of ‘Waterrijk Woerden’ was designed by West 8 and refers to the traditional Dutch water cities such as Delft and Leiden. The design is made in collabiation with Klunder architects. Almost every dwelling is individual and has a specific connection to the water.

The plan of Biezenhof is divided in two parts: there is one block of family houses around a courtyard on the edge of the lake, and there is a row of water houses and apartments along a canal.

The buyers of the houses could choose between several types of houses as well as between four architects. Due to the possibilities in combining type and architect, not one house is the same. Every house has a singular character: the lake houses have a beautiful view on the lake, the street houses have a garden, and the canal houses enclose big terraces. In the public space there are a few parking places, the majority of parking places are organised in garages.

The houses designed by Knappers are characteristic because of the huge roof overhanging the façade. This contributes to the shelter-against-the water identity of the houses, and refers to the greenhouse glass constructions in the low lands. At the street side these houses are made of brick, which gives them a closed and open (to the light and the water) individuality.

Architects Ronald Knappers, Krijn Tabbers
Employees
Client(s)

Regional ambulance station

A former Mercedes showroom is rebuild to become the regional ambulance station. From here thirteen ambulances are ready to tear out in an emergency. On top of the existing showroom an new building with offices and a hightech trainingcenter is oriented at the a busy railwayline. The new part is a sturdy building with overhanging balconies which provides shade in summer and window cleaning. In the front facade, at the Vondellaan, a small ambulance museum is created.

Architects Gerrit-Jan van Rijswijk
Employees
Client(s)

Miro Center Enschedé

On the east side of Enschedé, on the outskirts of the city center lies the Miro shopping centre. The former mall has gradually been replaced by new buildings and was worn out. The new building has a curved façade and a large canopy. It embraces the public space and the high-quality parking facility. The shopping facade ends on the east side in a shopping arcade, which contains a large supermarket. On the west side the arcade accumulates into a two storey development. Together with public buildings on the other side of the road the building forms a port that marks the transition from the green suburban neighbourhood to the city itself. The complex includes a green roof that connects on the east end to an ecological zone for butterflies and bats.

Architects Gerrit-Jan van Rijswijk
Employees
Client(s)

Emergency service building Assen

This new building had become a recognisable beacon on the edge of the city of Assen. The building accommodates several emergency services such as a firestation, the Area Health Authority and the Safety Region Drenthe. Together with the Koopmans Bouwgroep, VVKH won the design & build competition. The new building is compact, sturdy looking and radiates preparedness for an emergency. All functions have been placed under a single roof, organised around a central atrium. From the atrium there’s a view on the court yard where fireman are practicing. The firetrucks are stationed around the court yard, ready to tear out. Offices are concentrated on the higher floors overlooking the highway A28. The building has a very high sustainability-rating (Dutch GPR-score 8,0).

Architects Gerrit-Jan van Rijswijk
Employees Thomas Gillet
Client(s)
 

Primairy school 'Jazzsingel'

VVKH has been selected to design a primairy school at the Jazzsingel in Utrecht. The tough looking school is centrally located with a park as it's backyard. The classrooms are organised around an elips-shaped playroom for exercize, music and dance classes. The set backs in the side-facades allow each classroom a view to the park.

 

Housingproject Dieperhout

In cooperation with Smits bouwbedrijf, VVKH has won the european tender to develop a new housingarea in district Dieperhout in Leiden. The project consists of 48 dwellings, 12 apartments and a care facility of 1500m². Start of the constructionwork is planned in may 2015, because thats when a current school will move to a new building and the site will be available.

 

Fire station Berkel & Rodenrijs

Just south of Berkel & Rodenrijs a new fire station has been built to service the suburbs build between Rotterdam and The Hague. Because of the growing number of inhabitants in this region, a future extension is already taken into account in the design. The total plot is covered with a steel mesh in which all future extensions will fit. The façade is covered with corten steel plating wich create the desired sturdy look.

 
news