Gerrit-Jan van Rijswijk, Thomas Gillet

Community school Duurstedelaan, Utrecht

At the Duurstedelaan in Utrecht lies one of the most sustainable schools of the Netherlands. The school is centrally located in a reviving neighbourhood, in the south of Utrecht and accommodates three primary schools, a nursery and a broad programme of functions related to the school and local community. Future users participated from the start in the design-process. Different users gain with collaboration, but also want to be recognized and have their own specific needs. All functions are organised round a collective court space. The gym is constructed above this space and thus forms the roof of the court. The building is set up in red brickwork that is continued in the playground boundaries. The identity of the different schools is reflected in their own colour and pattern in het fa├žade panelling and silhouette of the building-mass. The whole setup matches with the urban scale of the neighbourhood and blends in naturally.

 
Architects Gerrit-Jan van Rijswijk, Thomas Gillet