Ronald Knappers

Plantsoen 1-3, Leiden

Op een van de bolwerken van de stad Leiden maken we een metamorfose van een voormalig verpleegtehuis dat gelegen is aan het Plantsoen. Komend vanuit oostelijke richting vormt deze locatie een opvallende entree van de binnenstad.

Het is een complex van gebouwen bestaande uit twee gemeentelijke monumenten die aan het einde van de 19e eeuw gerealiseerd werden, en twee 20e eeuwse bouwdelen. De opgave is het maken van 6 omvangrijke appartementen met bijbehorende voorzieningen. De ontwerpopgave was het zoveel mogelijk benutten van het karakter van de bestaande monumenten, en het versterken van de relatie van de bebouwing met het Plantsoen.

Het interieur van de verschillende bouwdelen van het verpleegtehuis was uniform. Bij deze herontwikkeling wordt juist gezocht naar het verschillende karakter van elk pand, dat in het interieur wordt doorgewerkt. In het exterieur zullen met name de 20e eeuwse bouwdelen, die kwalitatief inferieur zijn ten opzichte van de monumenten, een transformatie ondergaan. Deze bouwdelen krijgen een nieuw uiterlijk, maar behorend bij de familie van bebouwingstypen aan het Plantsoen. De gevels bestaan in hoofdzaak uit een “voile” in de vorm van een bladermotief, uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. Alle woningen zijn verkocht en het werk start begin 2017.

 

 
Status in verkoop
Architecten Ronald Knappers
Medewerkers Krijn Tabbers
Opdrachtgever(s) Burgy Bouwbedrijf